Hvad er gluten?

Gluten er en sund ingrediens som findes i rigtig mange madvarer. Men hvad er gluten egentlig? Her kan du læse lidt mere om, hvad gluten egentlig er for en størrelse, og hvorvidt det er sundt.

Havregryn havregrød havre
Der er gluten i mange af de madvarer vi får hver dag. Det er fx. i korn og gryn – så det kan også findes i morgenmad, brød, mel og meget mere. 

Hvad er gluten?

  • Gluten er et komposit-protein – to proteiner, som sidder sammen
  • Det er gluten, der giver “elasticitet” i brød
  • De hjælper også brødet med at hæve bedre, og gør det luftigt
  • Gluten findes i forskellige græsbeslægtede korn
  • Det forekommer fra naturens hånd i fx. hvede, rug, havre, byg, relaterede arter, hybrider og produkter, der kommer fra disse
  • Gluten er ikke farligt eller usundt
Gluten
Gluten er et kompositprotein, der samler Gliadin og Glutenin proteiner. Det er ikke usundt.

Er gluten farligt eller usundt?

En myte har behov for at blive aflivet. Nogen tror, at man skal undgå gluten. Men det skal man ikke. Faktum er, at

  • Gluten er ikke farligt,
  • Gluten er ikke usundt, og
  • Gluten er ikke usundt for børn. Der er ingen risiko for, at børn udvikler allergi af at få gluten, og de kan få det, så snart deres mundmotorik tillader det. Se Hvornår må børn få gluten?

Det er også sundt for voksne, der ikke behøver at købe glutenfri kost, med mindre de har allergi.

Hvad med glutenallergi?

Op imod 50.000 danskere har glutenallergi – også kaldet cøliaki. Det betyder, at de ikke kan tåle gluten. De skal selvfølgelig undgå det. Derfor findes der glutenfri kost til disse mennesker. Men for alle andre mennesker er gluten ikke usundt.

Sundhedsstyrelsen har også ændret deres anbefaling og har ikke længere noget problem med at give gluten til børn. Der er ingen risiko for at udvikle glutenallergi ved at få gluten som spæd / barn.

Kun allergikere har behov for at være på en glutenfri diæt.

Hvad er gluten – helt kort

Gluten er et protein, der kommer fra korn. Det findes i rigtig meget mad, og er ikke usundt, men giver elasticitet og luftighed i maden. Man skal kun undgå det, hvis man er allergisk.

Relaterede artikler

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *