Det er oppe i tiden at se tale om mælkefri produkter og laktosefri produkter. Det er til personer med to forskellige typer af allergi. Her kan du læse lidt mere om mælkeallergierne, og hvad det er, at allergikeren ikke kan tåle.
Hvad er forskellen på laktose allergi og mælkeallergi?
For det første, mælk er ikke usundt. Mælk er sundt. Se Er mælk sundt? Men nogen mennesker er desværre så uheldige, at de ikke kan nyde mælk, fordi de er allergiske overfor noget i mælken. De kan opdeles i to typer.
Hvis man har laktose allergi, eller er laktose intolerant, som det også ofte kaldes, kan man ikke tåle laktosen, som er i mælk. Man kan være laktoseintolerant af to årsager: Den ene er, hvis man har arvet den. Så forsvinder det aldrig. Den anden er, hvis man har en anden sygdom i mavetarmkanalen, der gør, at tarmene ikke kan producere det enzym, der spalter laktosen. Man kan med andre ord ikke få laktose ud af den blå luft. Og det er ikke usundt for dig, hvis ikke du af en læge er blevet diagnosticeret laktose intolerant.
Hvis man har mælkeallergi er man allergisk overfor proteinet i mælket, som er komælkeproteinet. Det er ofte proteinet valle og kasein, man ikke kan tåle. Det er det man kalder en type 1 allergi, som er en allergisk reaktion der involverer immunsystemet. Langt de fleste mennesker, som har mælkeallergi, har det fra fødslen. Nogen børn begynder at kunne drikke mælk når de bliver 3-5 år, andre mister ikke allergien og har den hele livet. Mælkeallergi er meget sjældent i den voksne del af befolkningen, men cirka 3% af danske børn har allergien som spæd. Hvis man er allergisk overfor mælk, kan man heller ikke tåle gede- eller fåremælk. Det hjælper heller ikke, at mælken er uhomogeniseret, eller upasteuriseret. Proteinerne er de samme.
Hvornår må børn få mælk?
Se artiklen Hvornår må børn få mælk?