Du har sikkert spurgt dig selv hvor lang tid et blødkogt æg skal have for at være perfekt. Der er også mange meninger om sagen, men svaret er ret entydigt. Her kan du læse om hvor lang tid et æg skal koge.
Et hønseæg skal altid koges et bestemt tidsrum for at blive blødkogt:
- Et æg skal koges i vand, så hele ægget er under vand
- Ægget skal koges så blommen, altså det gule i ægget er flydende og dermed ikke kogt, men hviden er kogt. Det hedder et blødkogt æg.
- Hvis du vil have et æg, hvor hviden ikke er kogt, er det ikke et blødkogt æg. Så hedder det et råt æg.
- Vil du have et æg, hvor også blommen er hård (så du f.eks. kan skære ægget til pålæg) hedder det et hårdkogt æg.
- Der er ikke nævneværdig forskel på forskellige slags hønseæg hvad kogning angår.
Hvor lang tid skal et æg koge?
Her kommer svaret på det livsvigtige spørgsmål:
- Et perfekt blødkogt æg skal have 6 minutter.
- Ikke 4, 5 eller 7 minutter. Men 6 minutter.
- Vigtigt: hæld koldt vand på: Når uret bipper skal vandet hældes fra ægget med det samme, og du skal hælde koldt vand i gryden sammen med ægget, så det køles. Det er for at undgå, at ægget koger videre.
- Tag ægget op af det kolde vand efter et par minutter.
- Koger du et æg i 4-5 minutter er det ikke et blødkogt æg. Så hedder det et delvist råt æg, hvilket nogen godt kan lide.
- Koger du et æg i 7 eller 8 minutter begynder du også at koge blommen.
- Et hårdkogt æg skal have 9-10 minutter for at kunne skæres som pålæg.
- Koger et æg længere over dette får kanten mellem blommen og hviden en blålig ring. Det betyder, at det er overkogt, og ikke smager så godt. Konsistensen er også anderledes, og blommen næsten “smuldrer”.
Hvordan finder jeg ud af om ægget er blødkogt?
Du kan selvfølgelig ikke åbne ægget inden det er kogt, og “prøve det af”. Derfor er der kun een mulighed:
- Brug et æggeur,
- Stil det på 6 minutter, i det øjeblik du putter ægget i det kogende vand.
- Når ægget er færdig skal der koldt vand i gryden istedet, så ægget ikke koger videre.
- Det kolde vand skal være omkring 2 minutter omkring ægget, så det ikke koger videre.
Gode råd om at koge æg
- Husk æggeur, og start og slut til tiden. Det perfekte blødkogte æg skal have 6 minutter.
- Hvis ægget skal holde sig varmt et stykke tid: Efter at ligget i koldt vand et par minutter, kan du pakke det ind i et viskestykke. Så forbliver det lunt til du skal spise det.
- Husk salt og evt. peber
- Bon appetit!