Luftfotos af Danmark – historiske og nye – oversigt 2023

Danmark er smukt – også set fra luften. Kunne du tænke dig at se dit eget hus, eller et område fra luften. Så er der masser af forskellige sites med historiske og nye luftfotos at vælge imellem.

Vores dygtige journalist Niels Brage har lavet denne fantastiske samling af de bedste sites på nettet med luftfotos af Danmark.

Luftfotos af Danmark - historiske og nye - oversigt 2020
Danmark Set fra Luften 1954 1928

Luftfotos af Danmark

Der findes en lang række forskellige kortløsninger med luftfotos over Danmark, og de har alle deres fordele og små finurligheder. I følgende oversigt kan du se de bedste steder på nettet at finde luftfotos.

Kender du andre med gode danske luftfotos? Så skriv en kommentar herunder.

SiteAdresseTid & Egenskab
Google Earth 3D Buildingshttps://earth.google.com/web/1-5 år, komposition
Google Mapshttps://www.google.com/maps/1-3 år
Krak Luftfotoshttps://map.krak.dk2018
Krak Luftfotos, 1954https://map.krak.dk1954
Kortforsyningen, Skråhttps://skraafoto.kortforsyningen.dk2019
Aarhus, BorgerGIShttps://webkort.aarhuskommune.dk1899-2019
DK set fra luftenhttp://www5.kb.dk/danmarksetfraluften1900-2020

Hvordan ser billederne ud på de forskellige sites?

Her kan du se, hvordan forskellige luftfotos tager sig ud på disse sites på en tilfældig adresse.

2020 Google Earth 3D

Google Earth – 3D Buildings

https://earth.google.com/web/

Viser huset som en komposition af billeder. Fotos kan ses fra 6 forskellige vinkler. Opløsningen er ret høj. Billederne er 1-5 år gamle.

Google Earth – Google Maps

https://www.google.com/maps/

Slår man “3D buildings fra” i Google Earth, får man de almindelige luftkort, som også er de fotos der vises i Google Maps (Satellite View). De er typisk et par år gamle. Opløsningen er ret god, men ikke helt i top.

Map.krak.dk 2018

Krak Luftfotos

https://map.krak.dk – vælg “luftfotos”

Ret god opløsning, billeder fra ca. 2018. Vælger man laget “1954” kommer man direkte til historiske fotos af samme sted.

map.krak.dk 1954

Krak Luftfotos fra 1954

https://map.krak.dk – vælg “1954”

Man kan slå over til ældre billeder fra 1954 og trække frem og tilbage for at se forskellen.

Kortforsyningen Skråfoto 2019

Skråfotos, Kortforsyningen

https://skraafoto.kortforsyningen.dk/

Fotos fra 6 forskellige vinkler (også direkte oppefra) i en høj opløsning. Fra ca. 2019.

Danmark Set fra Luften 1954 1928

Danmark set fra luften

http://www5.kb.dk/danmarksetfraluften

Kortforsyningen viser kort fra 1954, 1995 og 2006, men viser også luftfotos i nærheden, der viser nærliggende områder og kan være endnu ældre. Dit hus er måske på een af disse.

BorgerGIS Aarhus Menu

BorgerGIS – også for din kommune?

https://webkort.aarhuskommune.dk/

Søg på din kommune for at se, om de udstiller deres egne kort. Fx. har Aarhus flyfotos og ortofotos fra 1965-2019:

Gode links

Sådan bliver luftfotos taget

Luftfotos er billeder, der er taget fra et højt punkt i luften, og de kan bruges til mange forskellige formål, herunder kortlægning, byplanlægning, landbrug, miljøovervågning og meget mere. Der er flere måder at tage luftfotos på, men de mest almindelige metoder involverer brug af fly eller droner.

Når luftfotos tages fra fly, anvendes der normalt et specialdesignet kamera, der er monteret på flyets underside. Kameraet tager billeder af jorden, mens flyet flyver i en bestemt retning og højde. Flyet kan også udstyres med specielle sensorer, der kan måle forskellige parametre, såsom temperatur, fugtighed og andre klimatiske forhold.

For at opnå det bedste resultat er det vigtigt at tage hensyn til lysforholdene og vejrforholdene. Luftfotos tages ofte tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når solen står lavt på himlen. Dette giver en bedre belysning og mindre skygger på billederne. Vejrforholdene er også vigtige, da skyer og vind kan påvirke billedkvaliteten og flyets stabilitet.

Luftfotos med drone

Når luftfotos tages med droner, er processen lidt anderledes. En drone er et lille, fjernstyret fly, der kan flyve på lav højde og tage billeder af jorden. Droner er meget populære til at tage luftfotos, da de er billigere og mere fleksible end fly. De kan også flyve tættere på jorden og tage mere detaljerede billeder.

For at tage luftfotos med en drone, skal operatøren først programmere droneens rute og højde. Dronen vil derefter flyve langs ruten og tage billeder undervejs. Det er vigtigt at have en stabil drone og kamera, samt at tage hensyn til regler og lovgivning for droneflyvning.

Redigering af fotos

Når luftfotos er taget, skal de behandles og redigeres for at opnå det ønskede resultat. Dette kan omfatte justering af farver og kontrast, beskæring og justering af perspektiv. Luftfotos kan også kombineres med andre data og kortlægningsværktøjer for at opnå mere præcise og detaljerede resultater.

Alt i alt er luftfotografering en spændende og vigtig teknologi, der anvendes i mange forskellige brancher og formål. Fra kortlægning af landskaber til planlægning af byer, giver luftfotos en unik og værdifuld udsigt over vores verden fra en helt ny vinkel.

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *