Mobning på nettet – hvordan foregår det?

Mobning er blevet endnu nemmere og har taget en ny form efter at de sociale medier og internettet er kommet til. I denne artikel kan du læse lidt mere om mobning på nettet, hvilke særlige egenskaber, det har, og hvorfor mobning på nettet er så udbredt.

Hvordan laver man en app der får succes?
Mobning på nettet: Man kan gøre det mod hvemsomhelst, hvorsomhelst fra – og med en lang række apps, ikke bare facebook og instagram.

Hvad er mobning?

Mobning er at nedgøre en anden person for at udstille personen negativt i en social sammenhæng, i sidste ende for at udstøde ham eller hende.

Mobning på nettet – mobningens nye ansigt

Mobning har fået et nyt ansigt. Med internettet og de sociale medier har mobningen fået nyt liv, kan man sige – desværre. Det skyldes, at mobning på nettet har en række egenskaber, der gør det endnu mere forkert og ubehageligt end mobning fysisk, dvs. i klasselokalet eller i skolegården.

  • Udstilles overfor flere: Personen, der mobbes, udstilles overfor flere mennesker. Det kan lige pludselig ses af tusinder af mennesker.
  • Multimedie mobning: Mobning kan tage ny karakter. Man kan lave tegninge, memes, videoer og lyde, og dermed styrke budskabet – som er at nedgøre en anden person. Man kan mobbe per SMS, facebook, i kommentarer, på YouTube, i facebookgrupper, whatsapp, … der er uendelige muligheder.
  • Mindre ansvar: Personer, der mobber, står ikke til ansvar på samme måde. Det er nemmere at skrive noget ondt, end det er at sige det. Man skal ikke være bange for konsekvenserne på samme måde. Man kan gemme sig bag tastaturet.
  • Man lærer ikke: Ham eller hende, der mobber, står ikke fysisk overfor ofret, og ser ikke ofrets naturlige reaktion. Man oplever ikke, at personen bliver ked af det eller såres.
  • Isolation: Personen, der modtager mobningen, har endnu sværere ved at forsvare sig. Der er ofte heller ingen voksne, der kan støde til og hjælpe – fordi de ikke er klar over, at det foregår. I en klasselokalet eller en skolegård kan man gribe ind. Man er endnu mere isoleret.
  • Kan ikke fjerne sig: Personen, der mobbes, kan ikke fjerne sig fysisk fra situationen.
Årsagerne til, at mobning på nettet overhovedet forekommer, er det samme som den klassiske mobning.

Hvorfor mobber børn på nettet?

Årsagerne til, at børn mobber hinanden på nettet er de samme, som den klassiske mobning. Det skyldes gruppedynamik, egoisme og manglende sociale færdigheder og manglende næstekærlighed. Se Hvorfor mobber man?

Voksne og mobning på nettet

Som den klassiske mobning forekommer voksenmobning også på nettet.  Her har den dog ofte karakter af hån, kritik eller forfølgelse, og bliver mere avanceret og fordækkes som politiske diskussioner, meningen eller humor.

Det bliver sværere for personen, der mobber, at skjule, at personen selv mangler sociale færdigheder, fordi andre kan se det. De voksne vil på nettet ofte kommentere mobberen selv, hvor personen rent fysisk mere kan slå sig løs.


Mobning på nettet – helt kort

Mobning på nettet har gjort mobning værre. Det er nemmere at undgå ansvar, det når ud til flere mennesker, og det gør mindst ligeså ondt på ofret.

Relaterede artikler

Del med andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *